LÖRDAG 19 AUGUSTI 2017

THE BOPPERS

Legendariska The Boppers gör stor jubileumsturné och nytt studioalbum, och spelar på Sävsjö Celebration!

Sedan 1977 i över tre decennier har The Boppers har levererat Rock’n Roll & Doo Wop i världklass. Med tusentals spelningar och över två miljoner sålda album i Skandinavien, Japan och Europa är de en av de mest framgångsrika moderna grupper i sitt slag. De har påbörjat inspelningen av 20:e albumet i ordningen och jubileumsturné ”40 Years Still Boppin” 2017.

Deras musik har autentiska spår från 50- och 60 -talets musik, med inspelningar i studior och uppträdanden live på scen där de levererar sina låtar med glädje och energi. 1978 släpptes debutalbumet ”Nr1” som blev en megasuccé!

1979 gjorde gruppen 123 folkparksjobb på tre månader. Det kunde vara dubbla eller trippla spelningar samma dag. 4 000 mil på vägarna, ibland med poliseskort och helikopter till hjälp. När Boppers turnerade i Finland fick svensk polis komma för att hämta svenska flickor som rymt över Östersjön för att se sina favoriter.

Matte Lagerwall tror att uppståndelsen delvis kan förklaras med att gruppen hamnade mitt i en 50-talsvåg. Det var inte bara filmen Sista natten med gänget, utan också t ex Grease och TV-serien Gänget och jag. Gamla amerikanare, brylcreme och stuprörsbrallor var helt rätt igen. Och musiken appellerade till både tonåringar och lite äldre.

– I samma veva fanns punkvågen och den handlade också om att göra saker med mer energi, tre ackord och raka rör. Vi var ett ungdomsgårdsband och jag och Ingmar brukade åka från Hässelby till Hagsätra för att repa med Kenneth, Peter och Sunshine. Det var rätt mycket släpande på förstärkare och instrument på tunnelbanan när vi lirade på Stockholms ungdomsgårdar, som var skolan för oss. Det var där allt började, minns Matte Lagerwall.