LÖRDAG 19 AUGUSTI 2017

SEBASTIAN STAKSET

Sebastian Stakset säger förlåt. Från missbruk, brott, och en kamp fylld av hat har han lämnat allt sitt förflutna bakom sig. Han har mött Gud och börjat ett nytt liv. Våren 2016 hoppade han av Kartellen och släpper den 18 november sin första singel på sin solokarriär som heter just ”Förlåt”.

 ”Till mina fans för allt hat som jag har hjälpt till att sprida. Till deras föräldrar, till Socialtjänsten, till polisen, skolorna, ambulanspersonalen, brandmännen, mamma och pappa och min bror, min fru och mina barn – till alla människor i samhället som har berörts av allt jag har gjort och sagt. Jag trodde jag visste allt. Men jag visste ingenting. Till alla som är i samma situation som jag var, vill jag säga: vill du ha ett nytt liv så finns det att få”, sammanfattar Sebastian själv sin förändring.

Sebastian Stakset växte upp i Bagarmossen, en förort till Stockholm. Han musikaliska karriär inleddes redan när han var fem år gammal och började lära sig spela fiol enligt Suzuki-metoden. Han spelade fram till tolv års ålder. ”Då mådde jag bra. Jag var älskad av mina föräldrar och hade en fungerande familj” berättar Sebastian.

Uppväxtmiljön utanför hemmet var svårare. Bagarmossen i början av 90-talet var tufft. Många vågade knappt gå till skolan utan järnrör eller kniv. Själv var Sebastian ingen fighter, utan blev mobbad och fick stryk. Han valde en väg av utanförskap och blev tidigt småkriminell. Med tiden blev kriminaliteten grövre. Samtidigt var han i grunden en konstnärssjäl, som sökte sig till hiphop-jam, spelade gitarr, spelade teater och medverkade i filmer. Det konstnärliga blev dock nedtryckt av droger och alla masker han tvingades bära för att hålla garden uppe.

Sebastian beskriver åren som ett decennium av mörker.

Jag förträngde min barndom och mina känslor, allt jag egentligen var innan. När jag var som värst minns jag att min mamma sa ”det där är inte du”. Jag blev arg, men hon hade förstås rätt. Ingen föds som gangster”. Efter en dramatisk bilolycka – och det var inte den första – bad Sebastian Gud göra honom fri.

Jag stod på balkongen, alkohol- och drogpåverkad, och bad. Och så åkte jag till pastorn. Därefter insåg jag att jag var tvungen att ta steget fullt ut och hoppa av Kartellen, mitt i lanseringen av ett album. Det blev ett känslomässigt avslut, men vi kom fram till en gemensam lösning till slut. Alla inblandade visste ju hur jag hade mått genom åren”.

Förändringen skedde inte över en natt. Det fanns några halvhjärtade perioder, men till slut insåg han att man måste lämna det gamla helt för att det ska fungera. Han har inte vacklat en enda gång sedan januari.

Jag har inte varit nykter så länge sedan jag var i 14-årsåldern. Och jag tänker fortsätta så här. Nu är jag fri”.

Pressbild: Jerker Josefsson