LÖRDAG 19 AUGUSTI 2017

OWE THÖRNQVIST

Legenden Owe Thörnqvist gör en av sina numera sällsynta spelningar i Sävsjö i sommar. Efter succen på Melodifestivalen med låten Boogieman blues fick denne gamla framgångsrika artist en ny jättestor publik. Owe är snart 90 år och orkar därför inte turnera längre, men i sommar gör han några få utvalda gästframträdanden och ett av dessa sker på Sävsjö Celebration. Han ska också ner till vår bygd för att fiska kräftor i samband med festivalen.

Med arbetarklassberättelser från Uppsala med omnejd och knixiga ordlekar kombinerat med inspiration från jazz, rock’n’roll och karibiska rytmer skapade Owe Thörnqvist en egen stil.

Redan som liten underhöll Thörnqvist familj och vänner med sång och dans. Han drog till sjöss för att få se världen i början av 50-talet. Då stötte han på jazzlegender i New York och exotiska rytmer i Havanna och Västindien. 1952 turnerade Thörnqvist med Hank Williams-låtar på amerikanska militäranläggningar i Tyskland.

1953 gjorde han sin svenska scendebut på Slottskällarens teater i Uppsala med revyn ”Bada med oss” till vilken han också skrev text och musik. Två av hans klassiker var födda: ”Anders och Brita” och ”Rumba i engelska parken”. Senare har han skrivit en knäppupprevy med Hasse&Tage, krogshowen Adam och  Eva för Lill Lindfors och sig själv, en show till Berns salonger och mycket mer.

Det har blivit många singlar och skivor sedan skivdebuten. Över 300 låtar har han släppt, och bland de mest kända och älskade alster finns bland annat ”Dagny”, ”Varm korv boogie” och ”Ett litet rött paket”

Owe Thörnqvist har tilldelats bland annat Evert Taube-stipendiet, Uppsala
Kommuns förtjänstmedalj, H.M. Konungens medalj i 8:e storleken och Cornelis Vreeswijk-stipendiet, och i Uppsala står en staty av Thörnqvist i naturlig storlek.

PRESSBILD: Stewen Quigley