LÖRDAG 19 AUGUSTI 2017

JOYVOICE

Varje söndag träffas 121 personer och körledaren Elenore Strand och sjunger taket av Sörängens Folkhögskola. Nu är det bestämt att kören Joyvoice kommer till Sävsjö Celebration i augusti!
– Jag flyger på moln ut från varje kör-rep, säger Elenore Strand, som är körledare för Joyvoice i Nässjö.
På Sävsjö Celebration kommer Joyvoice att göra ett eget set, men de kommer också att sjunga tillsammans med bl.a. Pernilla Wahlgren och Owe Thörnqvist.

Konceptet Joyvoice startades i Linköping, och man kände att det var ett koncept värt att sprida. Nu finns sådär 200 körer i landet, och en av dem är just Nässjökören. Här ingår 121 personer i blandade åldrar, 127 kvinnor och fyra män, som alla sjunger med hjärtats lust. Kören sjunger rock och pop, och hos Joyvoice finns en låtbank med allt från Abba och Ted Gärdestad till Shakira och Michael Jackson. Låtarna väljer Elenore ut så att det ska finnas någonting som passar hela kören.
– Vi har inga notkunskaper, utan all sång sker på gehör. Stämmor finns förinspelat, och musik finns förinspelat, allt för att kördeltagarna ska kunna öva hemma med materialet, förklarar Elenore.

Alla körmedlemmarna har inte stått på scen, och det är inte heller syftet. Meningen är inte heller att kören ska var skönsjungande, utan att sprida sjunga ut sin glädje.
– Alla sjunger någonstans, i bilen eller i duschen, med Joyvoice sjunger vi tillsammans, säger Elenore.
Håkan Waxegård, festivalgeneral för Sävsjö Celebration, och Elenore träffades första gången i vintras och det flaggades redan då för att Joyvoice var ett självklart kort till sommarens festival. Elenore berättar att hon tyckte det var ett jättespännande möte. Hon älskar festivaler och är väldigt engagerad i kören, och säger att hon kände direkt att det hade varit roligt att göra någonting tillsammans med Håkan.

Till Sävsjö Celebration kommer ungefär 40 av körens medlemmar och de kommer utgå från vårens repertoar med mycket svenskt och mycket schlager.
– Vi får se var det landar, men det blir en käftsmäll av glädje, skrattar Elenore.